2021-10-23 09:06:49• hírek • Bede Emőke

Mutatjuk, mekkora fertőzöttségi arányt jegyeznek a Szatmár megyei településeken két nappal a szigorítások érvénybe lépése előtt

Ahogyan arról már több alkalommal is beszámoltunk, Romániában a rohamosan terjedő koronavírus-járvány megfékezése miatt hétfőtől egy sor szigorítás lép életbe, melyek elsősorban azoknak okozhatnak fejtörést, akik nem rendelkeznek Covid-igazolvánnyal.

Hétfőtől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a nyilvános zárt terekbe; azok, akik ilyen dokumentummal nem rendelkeznek, csak az alapvető élelmiszereket forgalmazó boltokba és a gyógyszertárakba mehetnek. Korlátozzák ugyanakkor az éjszakai kijárást is, mely alól csak a védettségi igazolás nyújt felmentést, ennek hiányában csak munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt lehet 22 és 5 óra között kimenni az utcára. Hétfőtől teljesen betiltják a magánrendezvényeket - köztük az esküvőket, keresztelőket -, koncerteket, tanfolyamokat is, ilyen eseményeken senki, még az oltottak sem vehetnek részt. A szórakozóhelyeknek - bároknak, diszkóknak, játéktermeknek - is be kell zárniuk, sporteseményeket pedig csak közönség nélkül szabad rendezni. A hatóságok bíznak benne, hogy a szigorítások révén gátat lehet szabni a pandémiának, mely – lakosságarányosan nézve – Romániában szedte a legtöbb áldozatot.


Noha az országos fertőzöttségi átlag pénteken 9,71 ezrelék volt, Ilfov megyében már 17,33-at mértek, és Bukarestben is vészesen közelítenek a 17 ezrelékhez. Rajtuk kívül 10 ezrelék feletti értéket jegyeznek még Ialomita, Prahova és Temes megyékben is. Románia megyéi közül jelenleg Szatmárban a legalacsonyabb a fertőzöttségi incidencia, szám szerint 3,33 ezrelék.


Ami kifejezetten a Szatmár megyei területi-közigazgatási egységeket illeti, a pénteki adatok alapján jelenleg Középhomoród a legfertőzöttebb, ahol a fertőzöttségi arány alig néhány nap alatt 7,06 ezrelékre ugrott. Második helyen következik Szamosdob, ahol 6,59-es értéket jegyeztek az elmúlt napon, az utolsó, 6 ezrelék feletti értéket pedig Majtény községből jelentették (6,47).


Szatmárnémetiben ismét 5 fölé kúszott a mutató, jelenleg 5,16 ezreléken állomásozik, majd következik Hadad község, ahol szintén rohamtempóban emelkedett meg a koronavírus-fertőzöttek aránya (5,11). A utolsó, 5 ezrelék feletti értéket jegyző területi-közigazgatási egység Erdőd városa, ahol a legutóbbi adatok szerint 5,10 ezrelékes incidenciát jegyeztek.


A közegészségügyi igazgatósághoz továbbított adatok szerint teljesen „tiszta” község mindössze kettő van a megyében: Ráksa és Tartolc, ahonnan az elmúlt egy hétben egyetlen új megbetegedést sem jelentettek. Az Avasnak azonban nem csak e két települése teljesít jól, hanem azok is, amelyeket korábban kéthetes vesztegzár alá vontak a magas fertőzöttségi számok miatt: Kányaháza, Kisgérce, Komorzán és Berekszó sem jegyez 0,5 ezreléknél magasabb számokat.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: